Vedligeholdelse og pleje

 

Guide til at fjerne pletter på tekstiler

Her har vi samlet vores bedste tips og tricks til, hvordan du får forskellige genstridige pletter af dine tekstiler alt efter, hvad du har spildt. Ligeledes finder du også vores guide til, hvordan du vedligeholder og plejer dit lammeskind og uldplaid tæppe. Til slut vil du finde generelle vasketips til, når du vasker tøj og tekstiler. 

BLOD

Nye blodpletter fjernes nemmest ved at hælde KOLDT vand hurtigst muligt på pletten. Varmt vand får blodet til at sætte sig fast til tekstilen. Lad det kolde vande rende igennem pletten til den er så godt som forsvundet. Vask herefter efter vaskeanvisningen. Er uheldet allerede ude? Så læg tekstilen i blød i saltvand (1-2 spiseskeer pr. liter vand) i et par timer. Vask først tekstilet efter vaskeanvisningen, når pletten er helt forsvundet. 

RØDVIN

Sørg for at behandle pletten hurtigst muligt. Dette gøres ved at duppe overskydende vin væk fra pletten, hvor der undgås at gnide den større. Lad ikke pletten tørre ud, da den vil være så godt som umulig at fjerne. Dæk pletten til med salt, og pres saltet ned mod pletten. Saltet hjælper med at absorbere rødvinen og løsner pletten. Herefter fjernes saltet for at se, hvor meget af pletten, der er tilbage. Hvis pletten stadig er synlig, så duppes der igen med enten koldt vand, danskvand eller hvidvin. Vask til slut efter vaskeanvisningen i tekstilen. 

NEGLELAK

Er pletten med neglelak endnu ikke tørt ind i tekstilet. Så forsøg straks at duppe det overskydende neglelak af. Påfør neglefjerner i et lille område for at se, om tekstilet kan tåle det. Dup pletten forsigtigt med neglelaksfjerner på en vatrondel. Forsvinder pletten ikke, så gentag proceduren. Når pletten er væk, så vaskes der efter vaskeanvisningen. Ved sarte tekstiler skrabes neglelakken forsigtigt af uden, at du beskader tekstilet. Lav en blanding 1:8 af kokosolie og vaskemiddel og påfør pletten blandingen i et par minutter. Dup herefter pletten til neglelakken er absorberet væk. Er pletten umulig at få af, så kontakt et renseri, og de vil kunne hjælpe. 

PLETTER PÅ HVIDE TEKSTILER

For det bedste resultat skal pletten behandles hurtigst muligt. Skrab synlig snavs af, og dup herefter al væsken af tøjet med en klud. Væd pletten med vaskemiddel, og lad tekstilet ligge i blød i koldt vand i minimum 15 min. Vask efterfølgende efter vaskeanvisningen. Hvis pletterne er lidt mere genstridige, så kan du prøve at blege tekstilet med klorin. Test om dit tekstil kan tåle klorin på et lille område før brug. Reagerer tekstilet ikke, så kan du tilføje 1-2 dl klorin til din vaskemaskine, hvor du vasker som normalt. Bagefter vaskes der efter med en vask uden klorin. 

OLIE/FEDT

Start med at duppe den overskydende olie af med en klud eller køkkenrulle, hvis pletten er ny. Gnid pletten ind i farveløst opvaskemiddel, hvor der efter skyldes med rigeligt varmt vand. Gentag indtil pletten er opløst, og vask herefter efter vaskeanvisningen i tekstilet. Hvis det er et sart tekstil, så kan tekstilet gå i stykker ved, at du gnider pletten. Derfor bør du dække pletten til i talkum eller babypudder, og lade det virke natten over. Olien bør være absorberet væk, og du kan nu vaske dit tekstil efter vaskeanvisningen. 

LUGT/MUG

Er der synlige mug-pletter på tekstilet, så forsøg at børste pletterne væk med en børste. Er der ingen mug-pletter, og tekstilet lugter fælt, så kan du ligge det i koldt vand, hvor du tilsætter eddike. Lad tekstilet ligge i blød i 1 time, hvorefter du vasker det i vaskemaskinen efter vaskeanvisningen. Kan lugten ikke klares med denne metode, så kan du forsøge dig med Rodalon. Følg venligst brugsanvisningen for dette produkt. 

KAFFE

Kaffe er vandopløseligt, og derfor er kaffepletter nemme at fjerne. Start med at duppe pletten tør, hvis den er ny. Dup pletten med vaksemiddel eller eddike og lad rindende koldt vand løbe igennem pletten. Læg herefter tekstilet ind i vaskemaskinen og vask efter vaskeanvisningen. Er pletten indtørret, så lav en blanding af spsk. farveløst opvaskemiddel, 1 spsk. eddike og 1 dl. vand. Test først om tekstilet kan tåle blandingen inden den påføres. Påfør blandingen og brug en gammel tandbørste til at arbejde blandingen ind i tekstilet. Lad det virke på i 30 min, og skyl herefter med koldt vand. Afslut med at vaske tekstilet i vaskemaskinen efter vaskeanvisningerne. 

CHOKOLADE

Skrab så meget chokolade af, som det er muligt før behandlingen påbegyndes. Kom farveløst opvaskemiddel på platten, og lad stoffet ligge i 3-4 timer før det vaskes efter vaskeanvisningen i vaskemaskinen. 

KETCHUP

Disse pletter kan være vanskelige at fjerne. Skyl hurtigst muligt med rindende koldt vand, og lad vandet løbe igennem pletten og tekstilet, mens der gnides let på pletten. Vask herefter tekstilet efter vaskeanvisningen. Hvis pletten er indtørret, skal den fugtes med farveløst opvaskemiddel, og ligge og trække i 3-4 timer. Herefter vaskes tekstilet efter vaskeanvisningen. 

STEARIN

Gør pletten hård ved at lægge tekstilet i fryseren, eller lægge en ispose ovenpå pletten. Skrab herefter så meget af starinet af som muligt med en kniv. Pletten kan også fjernes ved, at du stryger med trækpapir/kaffefilter på begge sider af pletten. Det vil suge den spildte stearin ud af tekstilet. Ved begge metoder skal tekstilet herefter vasket efter vaskeanvisningen.  

Vaskeanvisning og pleje af lammeskind 

Lammeskind er et naturprodukt, og er meget lette at holde. De indeholder et naturligt indhold af lanolin (en slags uldfedt), som renser og blødgør skindet. For at sikre at du har dit skind længe, så har vi nogle anbefalinger til dig herunder. 
Vi anbefaler, at du skånsomt lufter eller støvsuger dit lammeskind reglmæssigt for at sikre en lang holdbarhed. For at få det fluffy udseende igen, så bør skindet blive børstet op. Lammeskind kan IKKE vaskes i vaskemaskinen. Skulle det absolut blive nødvendigt, så overlad det til professionelle på et renseri. Eller forsøg at få pletten væk med en fugtet klud. 

NB: Vi gør opmærksom på, at de indfarvede lammeskind kan falme i farven ved eksempelvis at blive udsat for sollys.

Vaskeanvisning og pleje af plaider

Det er sjældent nødvendigt at vaske din plaid. Du kan nøjes med at lufte den udenfor i et par timer, og den vil være så god som ny. Skulle du komme til at spilde på den, og du er nødt til at vaske din plaid. Så skal du vaske din plaid efter, hvilke materialer den er lavet af. Plaider i 100% bomuld kan vaskes på et almindeligt 30 graders program, hvorimod en uldplaid enten skal renses eller vaskes på et skåneprogram, som udelukkende er beregnet til uld.

For at være på den sikre side, hvis du er nødsaget til at vaske din plaid, så anbefaler vi, at du ALTID vasker din plaid på et skåneprogram - uanset materiale. 

Tips til vask og pleje

  • Duge, sengelinned og lagner bør centrifugeres ved højest 800 omdrejninger for at undgå unødvendig slid. 
  •  Før du tager dine nye håndklæder eller viskestykker i brug, skal de lægges i blød i koldt vand i 24 timer inden de vaskes første gang. Bomuldsfibrene vil åbne sig, og det vil give håndklæderne og viskestykkerne en bedre sugeevne. Ligeledes vil overskudsfarve blive vasket ud.
  • Vask ALTID hvide eller lyse tekstiler for sig selv for at bevare farven. 
  • Uld må ALDRIG tørretumbles, da den vil krympe sig sammen. 
  • Behandle altid pletter med pletfjerner inden vask. Følg brugsanvisningen på produktet. 

Certificeringer for uldplaider

OEKO-Tex

 

Oeko-Tex er en international organisation, som giver certificeringer til tekstiler samt tekstilprodukter. Disse produkter opfylder høje krav til bæredygtighed og sundhedssikkerhed. Denne certificering sikrer, at produkterne er fri for skadelige kemikalier og andre stoffer, som potentielt kan være skadelige for menneskernes sundhed. Oeko-tex certificeringen er verdensomspændende og er anerkendt i tekstilindustrien, som et tegn på bæredygtighed og sunde tekstiler. Alle vores plaider fra Ukraine er certificeret med dette mærke. 

Øko-Tex standard 100 klasse II (til produkter beregnet til voksne), nr. SE 16-198. 

https://www.oeko-tex.com/en/label-check

OEKO-Tex Certifikat kan læses her

 

Woolmark

 

Woolmark er en certificering ved brugen af uld i tekstilindustrien. Woolmark-certificering er et kvalitetsstempel, som viser at et at et produkt er lavet af højkvalitets uld og er blevet testet grundigt for at sikre dens præsentation. Denne certificering er verdensomspændende og anerkendt i mode- og tekstilindustrien.